5 tips för att minska veterinärrädsla

Stressar ditt djur upp sig när det är dags att gå till veterinären?
Det är inte ovanligt – och rädslan grundas ofta på dåliga associationer, bristande socialisering eller brist på kontroll.
Här tipsar etologen och djurvårdaren Gabriella Niegemann om vad du som husse eller matte kan göra för att hjälpa ditt djur att hålla sig lugn.

Åtta av tio djur som besöker veterinären visar tecken på stress, rädsla och ångest. Enligt Gabriella Niegemann, etolog och djurvårdare på utökad nivå 2, grundar sig beteendet ofta i tidigare upplevelser.
– Rädsla är inte ett beteende utan en känsla som utvecklas tidigt under djurets första tid i livet. Om du exempelvis vaccinerar din hund när den är åtta till tolv veckor gammal och sedan inte besöker en veterinärklinik innan nästa gång det är dags för en spruta eller när den blir sjuk kommer hunden att associera kliniken med stick och obehag, säger hon.

Fear Free-certifiering belyser problemet

Gabriella arbetar på en djurklinik i skånska Höllviken och jobbar mycket utifrån att göra besöken så stressfria och positiva som möjligt för djuren som kommer dit. Utöver sin kompetens som djurvårdare är hon dessutom Fear Free-certifierad och med hjälp av klinikträning hjälper hon ägare till främst hundar som tycker att veterinärbesök är obehagliga.

– Fear Free Pets är ett initiativ från amerikanska Dr Marty Becker. Det uppmärksammar branschen om att psykiskt välmående hos våra djur är lika viktigt som den fysiska hälsan och att dessa hänger ihop med varandra. Vi som är certifierade har utbildat oss inom hur man jobbar för att ge djuren ett tryggare besök genom att minska rädsla, stress och ångest.

”Kan tränas bort”

Hon berättar att rädsla hos djur i sig är komplext, att den kan bero på olika saker och visa sig i olika former. Tidigare erfarenheter, ärftlighet och känslan av kontroll är faktorer som kan påverka ditt husdjurs stressnivå och reaktion hos veterinären.
– Många djur har en hög kognitiv förmåga och rädsla är viktig för varje arts överlevnad. En dålig erfarenhet kan sitta kvar länge och leda till att situationer associeras med något farligt som bör undvikas genom att exempelvis streta emot, skälla eller på andra sätt visa att den inte klarar av situationen.

Det finns dock olika metoder som du som ägare kan ta till för att hjälpa din hund att minska rädslan inför veterinärbesöket. Här är Gabriellas fem bästa tips. 

1. Förebygg rädslan

”Om du har en valp eller kattunge som knappt har varit hos veterinären ännu är det en jättebra idé att avdramatisera besöket från början. Besök en klinik med jämna mellanrum även när det inte är vaccinationsdags och låt personalen gosa eller ge lite godis. På så sätt kommer inte djuret att förknippa veterinärbesöket med någonting som alltid är negativt eller obehagligt på samma sätt i framtiden.”

2. Använd feromoner

”Om ditt husdjur redan har utvecklat stress eller rädsla för besöket kan du använda feromoner. Spraya en liten scarf och låt djuret ha den på sig under besöket; det skapar en trygghet som kan sänka stressnivån. Detta är även bra att använda till sitt djur vid socialisering och träning av klinikmiljön.”

3. Testa kosttillskott

”Det finns en mängd olika kosttillskott som bland annat innehåller L-teanin som har en avslappnade effekt och är lätt ångesthämmande och L-tryptofan som har en stabiliserande och lugnande effekt. Ett exempel är Aptus Relax som kan förbereda ditt djur inför besöket, skapa lugn och minska stressrelaterade beteenden.

Vill du veta mer om hur Aptus Relax kan hjälpa din hund? Klicka här

4. Öva på vanliga situationer hemma

”Genom hanteringsträning kan du stötta ditt husdjurs känsla av kontroll. Träna på situationer och beteenden som är vanliga under ett veterinärbesök; exempelvis att kolla mun, tänder och öron, att läggas på sidan eller ha på sig en munkorg. Genom att träna in detta på ett roligt sätt i hemmet kan beteendena förknippas med lek. En bra idé är att öva på olika start- och stoppsignaler som de känner igen vid respektive övning. En signal kan exempelvis betyda att djuret snart kommer att vältas och genom att vara beredd på att det kommer att hända låter du djuret behålla kontrollen, även när det händer på en klinik. Det är även bra att träna in en signal från djurets sida, att ”nu är jag redo, nu kan du starta med det du ska göra” – exempelvis att djuret håller nosen vid en hand, och när djuret tar bort nosen pausar man tills den sätts dit igen.”

5. Våga prata med veterinären

”Du ska aldrig vara rädd för att berätta för veterinären att ditt djur brukar bli stressat och att ni kanske tränar på vissa situationer hemma. Om ni har övat start- eller stoppsignaler kan du be veterinären att avvakta tills du har gett djuret rätt signal. På så sätt hjälps ni åt att bevara lugnet och respektera känslan av kontroll, vilket med stor sannolikhet kommer att göra veterinärbesöken enklare och trevligare i framtiden.”

Vill du veta mer om kosttillskott från Aptus? Klicka här

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.