7 tips för regniga höstdagar: Så aktiverar du din hund inomhus

Hösten är här, regnet vräker ner och varken du eller din hund är sugna på en lekdag i parken. Du har säkert ingenting emot soffhäng med en bra serie då och då, men det kan vara svårare att aktivera din hund inomhus. Här är sju smarta – och enkla – tips på hur du kan göra.

Parkhäng och långa promenader – att vara hundägare och ta med din fyrbenta vän på äventyr är för det mesta både roligt och givande. När hösten kommer, regnet öser ner och temperaturen letar sig allt längre ner på skalan lockar värmen i huset eller lägenheten dock ofta mer. Efter ett par timmar inomhus är det vanligt att främst yngre hundar börjar bli uttråkade – men då finns en mängd olika inomhusaktiviteter som man kan ta till för att aktivera dem. Här är sju favoriter.

1. Godisflaskan

Lägg några godisbitar i en urdiskad PET-flaska och låt hunden själv försöka lista ut hur den ska få tag i godsakerna. Det är en rolig aktivitet som både stimulerar hundens problemlösningsförmåga och håller den sysselsatt länge.

2. Öka tilliten

Hundar känner sig generellt osäkra när de tappar markkontakt och genom att öva upp ”fall-förmågan” kan du öka hundens tillit till dig. Lyft upp din hund på något högt, exempelvis en hylla. Locka den sedan att komma till dig när du står nedanför och låt den hoppa ner i din famn. Ibland kan du behöva locka med en godisbit, men det är ditt lugn och trygghet som kommer att få hunden att lita på dig och ta språnget ut.

Tips: Börja lågt och öka successivt höjden och avståndet till dig. Övningen tar tid, men om din hund litar så pass mycket på dig att den vågar ta steget från fast mark för att komma till dig är det ett tecken på att relationen mellan er verkligen fungerar.

3. Öva lydnad – med hjälp av kroppen

Skall, vacker tass och rulla runt är bra aktiveringsaktiviteter som fungerar lika bra i vardagsrummet som i parken. Testa att göra dina ben till ”slalompinnar” och lär din hund att gå slalom mellan dina ben medan du går framåt. Det krävs lite träning men blir en rolig aktivitet för både dig och din hund när den har förstått vad den ska göra. 

4. Träna balans i köket

Det är inte bara i naturen man kan hjälpa sin hund att öva upp balansen. Sätt en planka mellan två stolar i köket eller gör plankan till en vippbräda genom att lägga den över en pall och låt din hund testa sig fram.

5. Anordna en godisjakt

En ”oldie but goodie” – göm godbitar i huset eller lägenheten och låt din hund gå på godisjakt. Det övar också upp hundens problemlösningsförmåga och låter dig njuta av ännu ett serieavsnitt i soffan under tiden.

6. Testa ”inbrytarleken”

Lägg en godisbit, prinskorv eller köttbulle under en upp- och nervänd kastrull och låt hunden klura ut hur den ska komma åt godsaken. Du kan göra det enklare genom att börja med en genomskinlig, upp- och nervänd plastburk och sedan öka aktivitetens svårighetsgrad genom att använda en tyngre kastrull eller en plastburk med lock på.

7. Unna er en spa-dag tillsammans

Om ni ändå inte kan gå ut – varför inte göra det bästa av situationen och njuta av lite spa-lyx? Du kan passa på att lägga en skön ansiktsmask på dig själv och sedan bada, borsta och kolla din hunds ögon, tänder och öro. Duka upp något gott för er båda i soffan och njut sedan av höstrusket på världens bästa – och mysigaste – sätt.

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.