Enya Habel: "3 tips för att lyckas med träningen"

Enya Habel är en av Sveriges starkast lysande stjärnor på agilityhimlen. Med meriter som SM-guld, VM-silver i hopp lag och en given plats i det svenska landslaget har hon och hennes hundar gång på gång bevisat att hon hittat nyckeln till framgång. Här ger Enya sina bästa tips på hur du kan lyckas med din agilityträning.

2011 startade Enya Habel i sin första agilitytävling med Jack Russell-terriern Sydney och har sedan dess utökat flocken med sheltien Party som hon tävlar med nu. Förutom att tävla håller Enya även kurser där hon lär ut agility och handling.

Vi träffade henne på Agility VM i oktober och passade på att fråga om hur man som hundägare kan boosta sina hundars energi och själv lyckas hålla sig på topp som tränare.
Här är hennes tre bästa tips för att glänsa på agilitybanorna:

1. Våga be om hjälp

”Vill du nå toppen måste du vara beredd på att ta mycket hjälp genom kurser och från instruktörer och andra kunniga. Det finns väldigt mycket du kan göra själv, men att få hjälp med träningen från någon som kan det och är duktig är alltid en bra idé. Det ger en mycket större chans att lyckas framåt.”

2. Håll dig motiverad

”För att orka hålla igång och jobba mot sitt mål är det viktigt att hela tiden vara hungrig i sin utveckling och utbildning. Jag tror på devisen att om man verkligen vill lära sig någonting så kommer man att göra det – så det sitter mer än vad man tror i motivationen.”

3. Belöna efter varje utförd sekvens

”När mina hundar har utfört en sekvens under våra träningstillfällen belönar jag dem med en jaktleksak som jag släpar i marken och låter hunden jaga. Det gör att de förknippar acceleration med varje utförd sekvens på agilitybanan. När hunden kommer ut från exempelvis en tunnel ska den direkt tänka “fart” – och jag har upptäckt att den här typen av belöning är ett jättebra sätt att hjälpa hunden att få upp farten under tävlingarna.”

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.