Fotograf: Joakim Persson

Jenny Damm sadlade om och gick från hästhoppning till VM i agility

I nästan två decennier har Jenny Damm varit en av Sveriges absolut främsta agilitystjärnor. Hon har arton år i landslaget bakom sig, otaliga medaljer från såväl internationella mästerskap som svenska – och i år var hon ett av de stora namnen i VM.
Vägen till toppen började dock i stallet.

Det blev ingen pallplats på Agility-VM i Kristianstad för det svenska landslaget – men för Jenny Damm, en av lagets främsta förare, är prishyllan hemma långtifrån tom. Sedan 1997 har hon varit ett välkänt ansikte på agilitybanorna och det tog bara tre år för henne att kvalificera till det svenska landslaget. Vägen till i dag har varit en framgångssaga av rang – men för Jenny var det inte hundar som hennes hjärta klappade hårdast för från början.

– Förr var jag en hästtjej och tävlade i hästhoppning. Från tävlandet väcktes sedan mitt intresse för stora hundar och lydnad och jag ville egentligen ha en Rottweiler – men av en slump blev det en Border Collie. När han var ett år såg jag ett uppsving inom agility och tyckte det verkade kul så jag började tävla, berättar hon.

”Viktigt att våga lita på sin hund”

Med alla år av tävlingserfarenhet har Jenny landat i de rutiner som fungerar bäst för henne och hennes hundar. Hon ser den röda tråden i vad man som hundförare ska ha i åtanke under ett mästerskap för att optimera sina chanser att lyckas.

– Det viktigaste är att våga lita på sin hund och på att man lägger upp sin träning rätt inför tävlingarna. Det finns så många duktiga ekipage och banorna blir bara mer och mer utmanande. Ibland blir det rätt och ibland blir det fel men det känns alltid bättre om man verkligen vågat satsa – då kommer resultaten visa sig förr eller senare och det blir så mycket roligare för både dig och hunden.

För de som precis börjat intressera sig för agilityträning och tävlingar tipsar Jenny om att lägga en bra och stabil grund.
– Grundträningen är väldigt viktig, vilket kan vara svårt att se när man precis börjat och siktar mot toppen direkt. Man måste gå igenom en bra grundträning för varje hinder och tänka att det faktiskt inte finns någon gräns för vad man kan lära sin hund. Sedan tycker jag att man måste tänka på att hela tiden ha roligt och blanda belöningar med både leksak eller godis och mat.

Nästa anhalt: Birmingham

Från årets VM tar Jenny med sig stor motivation framåt. Resten av året bjuder inte på några fler mästerskap, utan redan nu vänder hon blicken mot 2019 och världens största hundutställning Crufts i Birmingham, där agility även ingår.

– Det är alltid inspirerande med nya banor och utmaningar på mästerskap och det ger verkligen en utbildningsboost och möjligheter till ny träning att jobba på. Crufts ska bli väldigt roligt att besöka eftersom det i princip är platsen där agility började en gång i tiden.

 

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.