Lär din hund tricks hemma – så gör du

Har du sett människor som gör coola tricks med sin hund och önskat att du kan lära din egen vovve samma sak? Marianne Methi är expert på både hundar och tricks, och har enkla tips på hur du lär din hund något nytt som är roligt för både den och dig.

Marianne Methi, bosatt i Østfold i Norge, blev något av en kändis när hon tillsammans med hunden Vega ställde upp i tv-programmet ”Norske Talenter” 2017 och svenska motsvarigheten ”Talang” 2018. I den senare tog hon och hennes fyrbenta följeslagare sig ända till final. Men intresset för hundar sträcker sig tillbaka till barndomen.
– Jag är uppväxt med hundar, och brukade göra hinderbanor och liknande med dem på skoj. När jag flyttade hemifrån skaffade jag en border collie. Det är en aktiv ras och jag upptäckte snabbt att hon behövde aktiveras ordentligt och få använda huvudet. På den vägen är det, berättar Marianne.

Marianne har tävlat i lydnad sedan 2002, och sedan 2013 har hon bland annat sysslat med rallylydnad, kreativ lydnad, dog dancing (där hon är med i landslaget!) och frisbee freestyle, som är tricks och frisbee kombinerat. I tävlingen Global Canine Disc Challenge (GCDC) 2018 blev Marianne och golden retrievern Kanutten Europamästare i deltävlingen frisbee-distans. Hon håller kontinuerligt i lydnadskurser. Tillsammans med sina fem hundar bildar de team Bissevov.

Vad ska man tänka på om man vill lära sin hund några trick?
– Du ska ha tre saker: Tålamod, tålamod och tålamod. Det måste man ha om man ska lyckas, många tröttnar för att hunden inte lär sig på en gång. Min hund Kanutten lärde sig stå på frambenen nyss, och det tog fem månader för oss att öva in, säger Marianne.

3 trick du kan lära din hund hemma

1. ”Snurra runt”
Ha din hund framför dig, och bestäm dig för vilket håll hunden ska snurra. Försök aldrig lära hunden att snurra både höger och vänster samtidigt.
Håll en godisbit i handen, visa att du har den, och gör en cirkel med godisen i handen runt hunden så att den följer efter med huvudet. Cirkeln måste vara lagom stor – är den för stor så kommer hunden försöka gå runt – och gör du den för liten kommer hunden inte följa efter.

2. ”Sitta bamse”
Ha hunden sittande framför dig. Ta en godisbit i handen och håll den rakt över hundens huvud, så att den måste sträcka sig för att få tag på den (men inte för långt upp!). Sedan handlar det om att hitta balansen, att hunden inte lutar framåt så att den lägger tyngden på din arm, eller bakåt så att den ramlar. Marianne tipsar om att använda Pro Sport Pasta från Aptus för detta trick.

3. ”Åttan”
Ha hunden stående på din högra eller vänstra sida. Ha en godis i båda händer, och visa att hunden får en godis om den går runt och genom benen. Den får en godis på varje sida, alltså varje gång den går mellan dina ben. Upprepa samtidigt ordet ”åtta”. Detta trick kan också utvecklas, genom att lära din hund att gå slalom mellan dina ben medan du rör dig framåt!

Läs mer om Marianne och team Bissevov på bissevov.no

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.