Så vet du om din katt har artros

Ledproblem hos katter är vanligare än du kanske tror, och risken ökar ju äldre katten blir. Det finns flera symtom att titta efter om du misstänker att din katt har problem – och flera sätt att underlätta för din fyrbenta vän.

Artros är ett mycket vanligt problem hos katter, och risken för att drabbas ökar med åldern. Ju äldre en katt blir desto större risk löper den att få ledbesvär.

Experter på att dölja smärta
Artros är ett tillstånd som gör att ledbrosket bryts ned onaturligt snabbt. Då ledbrosket försvinner blir skelettet som ligger under blottlagt och katten får ont. Varför det är svårt att upptäcka att en katt har ont är delvis på grund av att de är experter på att dölja tecken på att de känner smärta. Men smärta påverkar katten både fysiskt och mentalt. Pulsen går upp, blodtrycket ökar och stresshormoner utsöndras. Katter kan bland annat drabbas av depression, sömnsvårigheter, gå ned i vikt, få sämre sårläkning och bli känsligare för infektioner. 

Så upptäcker du och underlättar för en katt med artros

Problem: Katten slutar gå på lådan.
Lösning: En kattlåda med låg eller ingen kant gör att katten enkelt kan ta sig i och ur lådan.

Problem: Katten vill inte hoppa upp eller ner från höga höjder, som bord eller fönsterbrädor.
Lösning: En gångbräda eller pall underlättar.

Problem: Katten får sämre humör än vanligt.
Lösning: Rådgör med din veterinär för eventuell behandling. Med det och motion brukar det goda humöret komma tillbaka.

Problem: Katten blir mer inaktiv och sover mer än tidigare.
Lösning: Rådgör med din veterinär för eventuell behandling. Med det och sjukgymnastik brukar katten bli piggare. Ett sätt kan vara att ge maten i en foderboll.

Problem: Katten blir sämre på att tvätta sig på vissa delar av kroppen.
Lösning: Rådgör med din veterinär för eventuell behandling. Med det och sjukgymnastik ökar rörligheten.

Problem: Katten är överviktig och rör sig lite. Det verkar finnas ett samband mellan artros och övervikt.
Lösning: Hjälp katten att gå ner i vikt med mer fysisk aktivitet och anpassad kost.

Glyco Flex effektiv mot artros
Glyco Flex Mini är speciellt framtagen för katter och små hundar som ett komplement vid ledproblem och artros Produkten innehåller värdefulla näringsämnen som bland annat glukosamin, antioxidanter och grönläppad mussla. Den frystorkade musslan innehåller naturligt kondroitin, hyaluronsyra samt omega-3 och omega-6. Antioxidanterna skyddar cellerna mot fria radikaler.

Vill du veta mer om kosttillskott från Aptus? Klicka här

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.