Så länge kan du lämna din hund ensam

Hur länge är det okej för en hund att vara ensam hemma? Går det att träna hunden på att vara själv? Och vad säger egentligen lagen om att lämna sin hund? Vi reder ut alla frågetecken. 

När du skaffar hund ska det förstås vara under förutsättningarna att du har tid och vill vara med den. Hundar är flockdjur, precis som människor. Men de flesta kan inte ta med hunden överallt, så att din älskade jycke måste vara själv ibland är nog ofrånkomligt. En hundvalp ska inte lämnas ensam mer än korta stunder det första halvåret, men det kan ändå vara bra att vänja vovven vid att den inte får följa med dig överallt.

Bra att ensamhetsträna
Du kan ensamhetsträna din hund genom att sätta upp en grind eller annat hinder vid en dörröppning och gå in i ett annat rum. Gör detta korta stunder, och öka tiden successivt. Du kan sedan även öka avståndet, genom att gå ut genom ytterdörren, gå och hämta posten, och så vidare. Om hunden gnäller eller är orolig ska du inte uppmärksamma det, utan gå tillbaka när hunden är lugn. När du kommer tillbaka ska du inte uppmärksamma hunden överdrivet med gos och kramar, då lär den sig att ni ska mysa varje gång ni återförenas. Gör ingen affär av att du kommer tillbaka, utan var helt lugn och agera normalt. Då lär sig hunden att matte eller husse försvinner ibland, men kommer tillbaka och att det inte är en stor grej.

Ett annat sätt att träna är att ge hunden en godsak precis innan du går, då blir att du lämnar hunden associerat med något överraskande trevligt.

Det säger lagen
Hundar är individer, och olika hundar tycker det är olika svårt att vara ensamma. En del klarar sig flera timmar utan problem, medan andra tycker att det är jättejobbigt att vara själv i tio minuter. Se till att hunden är rastad innan du lämnar den. Jordbruksverkets föreskrifter säger att en valp under fyra månader får inte lämnas ensam mer än under kortare stunder, samt att: ”Hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.”

Djurskyddslagen säger: ”Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn.”
Enligt Svenska Kennelklubben ska en tränad vuxen hund klara av att vara ensam totalt fem timmar per dag

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.