Undvik (k)attackerna – så tyder du din katts hemliga signaler

Mysigt gos, trevligt sällskap och skojiga upptåg – att ha en katt hemma innebär ofta en stor vardagsglädje. Hur mysig din lurviga vän än är kan dock en överraskningsattack och ouppskattade upptåg ske när du minst anar det.
Här avslöjar vi varför det händer – och vad din katt egentligen försöker säga dig.

Finns det något sötare än en mjuk kattunge? Hundratusentals hushåll i Sverige har en katt hemma och inbitna kattfantaster beskriver saligt sina fyrfota vänner som vänner att gosa med och mysiga sällskap i vardagen.

Det är dock bara några av sidorna med att ha katt; de flesta har nog reagerat på deras oväntade – och ibland ovälkomna – signaler som är svåra att tyda. Här är fem av de vanligaste.

1. Du kommer hem till en sönderklöst favoritfåtölj

”Åh nej, inte den fåtöljen!”Trots att du kan känna dig upprörd vid åsynen av den sköna stoppningen som letat sig ut genom sönderklöst tyg är det viktigt att förstå att katten inte klöste sönder din fåtölj för att vara elak. Katter behöver klösa, det är något som ligger i deras natur eftersom att det vässar klorna och håller dem i trim. Det är dessutom ett sätt att markera sitt revir på – och ett smidigt sätt att träna upp musklerna. För att undvika att behöva slänga dyra favoritmöbler bör du helt enkelt erbjuda din katt någonting annat att klösa på, exempelvis ett klösträd.

2. Din katt attackerar dina händer

Du får inte skriva på datorns tangentbord i fred, för inom loppet av 0,02 sekunder är en busig katt där och försöker slå bort dina händer. Vet du varför? För att du förmodligen har lärt den att göra det. Små kattungar associerar våra händer eller fötter med leksaker eftersom att vi ofta busar så med dem, något de tar med sig upp i åldrarna. Studier har visat att katter som inte har lekt med människor under sin uppväxt inte alls är intresserad av händer eller fötter på samma sätt. Om du skaffar en kattunge i framtiden kanske det är något att tänka på om ”kattackerna” stör dig?

3. Katten kissar i din säng

Du som har råkat ut för det vet precis hur det luktar, det där fräna kattkisset. Som tur är kan problemet lätt åtgärdas; den största anledningen till att din katt kissar ner din säng är nämligen för att berätta att den helt enkelt är missnöjd med sin kattoalett. Har du glömt tömma den? Nyligen bytt kattsands-sort? Ställt den på något nytt ställe? Testa att återställa allt som det var tidigare så bör den fräna doften i sängen vara ett minne blott. Ett tips för dig som är orolig är att lägga ett duschdraperi över sängen tills du är säker på att din katt återigen är nöjd med att göra sina toalettbestyr där den ska.

4. Katten stirrar på dig när du sover

Får du också den där känslan av att du är iakttagen ibland? Det är något många kattägare känner igen och det är inte ovanligt att vakna med känslan, för att sedan upptäcka att katten står i sängen och stirrar på dig. Beteendet är djupt rotat i din fyrbenta vän; kattrivaler kan lösa en konflikt sinsemellan genom att stirra ut varandra. Om du därför stirrar tillbaka på din katt kan du upplevas som ett hot – välj istället att titta på din katt med halvslutna ögon. Om du dessutom blinkar långsamt med jämna mellanrum signalerar du att du inte vill bråka – vilket förhoppningsvis gör att du får sova i fred framöver.

5. Din katt hackar tänder

Den är varken kall eller hungrig – att din katt hackar tänder är egentligen en bubblare på den här listan eftersom att den faktiskt inte försöker säga dig någonting alls. Katter gör det ofta när de ser någonting som de inte kan få eller nå; exempelvis en smaskig spindel högt upp på väggen eller en kråka i trädgården. Det är inget värre än så.

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.