Enya Habel: "3 tips för att lyckas med träningen"

Enya Habel är en av Sveriges starkast lysande stjärnor på agilityhimlen. Med meriter som SM-guld, VM-silver i hopp lag och en given plats i det svenska landslaget har hon och hennes hundar gång på gång bevisat att hon hittat nyckeln till framgång. Här ger Enya sina bästa tips på hur du kan lyckas med din agilityträning.

2011 startade Enya Habel i sin första agilitytävling med Jack Russell-terriern Sydney och har sedan dess utökat flocken med sheltien Party som hon tävlar med nu. Förutom att tävla håller Enya även kurser där hon lär ut agility och handling.

Vi träffade henne på Agility VM i oktober och passade på att fråga om hur man som hundägare kan boosta sina hundars energi och själv lyckas hålla sig på topp som tränare.
Här är hennes tre bästa tips för att glänsa på agilitybanorna:

1. Våga be om hjälp

”Vill du nå toppen måste du vara beredd på att ta mycket hjälp genom kurser och från instruktörer och andra kunniga. Det finns väldigt mycket du kan göra själv, men att få hjälp med träningen från någon som kan det och är duktig är alltid en bra idé. Det ger en mycket större chans att lyckas framåt.”

2. Håll dig motiverad

”För att orka hålla igång och jobba mot sitt mål är det viktigt att hela tiden vara hungrig i sin utveckling och utbildning. Jag tror på devisen att om man verkligen vill lära sig någonting så kommer man att göra det – så det sitter mer än vad man tror i motivationen.”

3. Belöna efter varje utförd sekvens

”När mina hundar har utfört en sekvens under våra träningstillfällen belönar jag dem med en jaktleksak som jag släpar i marken och låter hunden jaga. Det gör att de förknippar acceleration med varje utförd sekvens på agilitybanan. När hunden kommer ut från exempelvis en tunnel ska den direkt tänka “fart” – och jag har upptäckt att den här typen av belöning är ett jättebra sätt att hjälpa hunden att få upp farten under tävlingarna.”

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.

Fotograf: Joakim Persson

Jenny Damm sadlade om och gick från hästhoppning till VM i agility

I nästan två decennier har Jenny Damm varit en av Sveriges absolut främsta agilitystjärnor. Hon har arton år i landslaget bakom sig, otaliga medaljer från såväl internationella mästerskap som svenska – och i år var hon ett av de stora namnen i VM.
Vägen till toppen började dock i stallet.

Det blev ingen pallplats på Agility-VM i Kristianstad för det svenska landslaget – men för Jenny Damm, en av lagets främsta förare, är prishyllan hemma långtifrån tom. Sedan 1997 har hon varit ett välkänt ansikte på agilitybanorna och det tog bara tre år för henne att kvalificera till det svenska landslaget. Vägen till i dag har varit en framgångssaga av rang – men för Jenny var det inte hundar som hennes hjärta klappade hårdast för från början.

– Förr var jag en hästtjej och tävlade i hästhoppning. Från tävlandet väcktes sedan mitt intresse för stora hundar och lydnad och jag ville egentligen ha en Rottweiler – men av en slump blev det en Border Collie. När han var ett år såg jag ett uppsving inom agility och tyckte det verkade kul så jag började tävla, berättar hon.

”Viktigt att våga lita på sin hund”

Med alla år av tävlingserfarenhet har Jenny landat i de rutiner som fungerar bäst för henne och hennes hundar. Hon ser den röda tråden i vad man som hundförare ska ha i åtanke under ett mästerskap för att optimera sina chanser att lyckas.

– Det viktigaste är att våga lita på sin hund och på att man lägger upp sin träning rätt inför tävlingarna. Det finns så många duktiga ekipage och banorna blir bara mer och mer utmanande. Ibland blir det rätt och ibland blir det fel men det känns alltid bättre om man verkligen vågat satsa – då kommer resultaten visa sig förr eller senare och det blir så mycket roligare för både dig och hunden.

För de som precis börjat intressera sig för agilityträning och tävlingar tipsar Jenny om att lägga en bra och stabil grund.
– Grundträningen är väldigt viktig, vilket kan vara svårt att se när man precis börjat och siktar mot toppen direkt. Man måste gå igenom en bra grundträning för varje hinder och tänka att det faktiskt inte finns någon gräns för vad man kan lära sin hund. Sedan tycker jag att man måste tänka på att hela tiden ha roligt och blanda belöningar med både leksak eller godis och mat.

Nästa anhalt: Birmingham

Från årets VM tar Jenny med sig stor motivation framåt. Resten av året bjuder inte på några fler mästerskap, utan redan nu vänder hon blicken mot 2019 och världens största hundutställning Crufts i Birmingham, där agility även ingår.

– Det är alltid inspirerande med nya banor och utmaningar på mästerskap och det ger verkligen en utbildningsboost och möjligheter till ny träning att jobba på. Crufts ska bli väldigt roligt att besöka eftersom det i princip är platsen där agility började en gång i tiden.

 

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.

7 tips för regniga höstdagar: Så aktiverar du din hund inomhus

Hösten är här, regnet vräker ner och varken du eller din hund är sugna på en lekdag i parken. Du har säkert ingenting emot soffhäng med en bra serie då och då, men det kan vara svårare att aktivera din hund inomhus. Här är sju smarta – och enkla – tips på hur du kan göra.

Parkhäng och långa promenader – att vara hundägare och ta med din fyrbenta vän på äventyr är för det mesta både roligt och givande. När hösten kommer, regnet öser ner och temperaturen letar sig allt längre ner på skalan lockar värmen i huset eller lägenheten dock ofta mer. Efter ett par timmar inomhus är det vanligt att främst yngre hundar börjar bli uttråkade – men då finns en mängd olika inomhusaktiviteter som man kan ta till för att aktivera dem. Här är sju favoriter.

1. Godisflaskan

Lägg några godisbitar i en urdiskad PET-flaska och låt hunden själv försöka lista ut hur den ska få tag i godsakerna. Det är en rolig aktivitet som både stimulerar hundens problemlösningsförmåga och håller den sysselsatt länge.

2. Öka tilliten

Hundar känner sig generellt osäkra när de tappar markkontakt och genom att öva upp ”fall-förmågan” kan du öka hundens tillit till dig. Lyft upp din hund på något högt, exempelvis en hylla. Locka den sedan att komma till dig när du står nedanför och låt den hoppa ner i din famn. Ibland kan du behöva locka med en godisbit, men det är ditt lugn och trygghet som kommer att få hunden att lita på dig och ta språnget ut.

Tips: Börja lågt och öka successivt höjden och avståndet till dig. Övningen tar tid, men om din hund litar så pass mycket på dig att den vågar ta steget från fast mark för att komma till dig är det ett tecken på att relationen mellan er verkligen fungerar.

3. Öva lydnad – med hjälp av kroppen

Skall, vacker tass och rulla runt är bra aktiveringsaktiviteter som fungerar lika bra i vardagsrummet som i parken. Testa att göra dina ben till ”slalompinnar” och lär din hund att gå slalom mellan dina ben medan du går framåt. Det krävs lite träning men blir en rolig aktivitet för både dig och din hund när den har förstått vad den ska göra. 

4. Träna balans i köket

Det är inte bara i naturen man kan hjälpa sin hund att öva upp balansen. Sätt en planka mellan två stolar i köket eller gör plankan till en vippbräda genom att lägga den över en pall och låt din hund testa sig fram.

5. Anordna en godisjakt

En ”oldie but goodie” – göm godbitar i huset eller lägenheten och låt din hund gå på godisjakt. Det övar också upp hundens problemlösningsförmåga och låter dig njuta av ännu ett serieavsnitt i soffan under tiden.

6. Testa ”inbrytarleken”

Lägg en godisbit, prinskorv eller köttbulle under en upp- och nervänd kastrull och låt hunden klura ut hur den ska komma åt godsaken. Du kan göra det enklare genom att börja med en genomskinlig, upp- och nervänd plastburk och sedan öka aktivitetens svårighetsgrad genom att använda en tyngre kastrull eller en plastburk med lock på.

7. Unna er en spa-dag tillsammans

Om ni ändå inte kan gå ut – varför inte göra det bästa av situationen och njuta av lite spa-lyx? Du kan passa på att lägga en skön ansiktsmask på dig själv och sedan bada, borsta och kolla din hunds ögon, tänder och öro. Duka upp något gott för er båda i soffan och njut sedan av höstrusket på världens bästa – och mysigaste – sätt.

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.