5 tips för att minska veterinärrädsla

Stressar ditt djur upp sig när det är dags att gå till veterinären?
Det är inte ovanligt – och rädslan grundas ofta på dåliga associationer, bristande socialisering eller brist på kontroll.
Här tipsar etologen och djurvårdaren Gabriella Niegemann om vad du som husse eller matte kan göra för att hjälpa ditt djur att hålla sig lugn.

Åtta av tio djur som besöker veterinären visar tecken på stress, rädsla och ångest. Enligt Gabriella Niegemann, etolog och djurvårdare på utökad nivå 2, grundar sig beteendet ofta i tidigare upplevelser.
– Rädsla är inte ett beteende utan en känsla som utvecklas tidigt under djurets första tid i livet. Om du exempelvis vaccinerar din hund när den är åtta till tolv veckor gammal och sedan inte besöker en veterinärklinik innan nästa gång det är dags för en spruta eller när den blir sjuk kommer hunden att associera kliniken med stick och obehag, säger hon.

Fear Free-certifiering belyser problemet

Gabriella arbetar på en djurklinik i skånska Höllviken och jobbar mycket utifrån att göra besöken så stressfria och positiva som möjligt för djuren som kommer dit. Utöver sin kompetens som djurvårdare är hon dessutom Fear Free-certifierad och med hjälp av klinikträning hjälper hon ägare till främst hundar som tycker att veterinärbesök är obehagliga.

– Fear Free Pets är ett initiativ från amerikanska Dr Marty Becker. Det uppmärksammar branschen om att psykiskt välmående hos våra djur är lika viktigt som den fysiska hälsan och att dessa hänger ihop med varandra. Vi som är certifierade har utbildat oss inom hur man jobbar för att ge djuren ett tryggare besök genom att minska rädsla, stress och ångest.

”Kan tränas bort”

Hon berättar att rädsla hos djur i sig är komplext, att den kan bero på olika saker och visa sig i olika former. Tidigare erfarenheter, ärftlighet och känslan av kontroll är faktorer som kan påverka ditt husdjurs stressnivå och reaktion hos veterinären.
– Många djur har en hög kognitiv förmåga och rädsla är viktig för varje arts överlevnad. En dålig erfarenhet kan sitta kvar länge och leda till att situationer associeras med något farligt som bör undvikas genom att exempelvis streta emot, skälla eller på andra sätt visa att den inte klarar av situationen.

Det finns dock olika metoder som du som ägare kan ta till för att hjälpa din hund att minska rädslan inför veterinärbesöket. Här är Gabriellas fem bästa tips. 

1. Förebygg rädslan

”Om du har en valp eller kattunge som knappt har varit hos veterinären ännu är det en jättebra idé att avdramatisera besöket från början. Besök en klinik med jämna mellanrum även när det inte är vaccinationsdags och låt personalen gosa eller ge lite godis. På så sätt kommer inte djuret att förknippa veterinärbesöket med någonting som alltid är negativt eller obehagligt på samma sätt i framtiden.”

2. Använd feromoner

”Om ditt husdjur redan har utvecklat stress eller rädsla för besöket kan du använda feromoner. Spraya en liten scarf och låt djuret ha den på sig under besöket; det skapar en trygghet som kan sänka stressnivån. Detta är även bra att använda till sitt djur vid socialisering och träning av klinikmiljön.”

3. Testa kosttillskott

”Det finns en mängd olika kosttillskott som bland annat innehåller L-teanin som har en avslappnade effekt och är lätt ångesthämmande och L-tryptofan som har en stabiliserande och lugnande effekt. Ett exempel är Aptus Relax som kan förbereda ditt djur inför besöket, skapa lugn och minska stressrelaterade beteenden.

Vill du veta mer om hur Aptus Relax kan hjälpa din hund? Klicka här

4. Öva på vanliga situationer hemma

”Genom hanteringsträning kan du stötta ditt husdjurs känsla av kontroll. Träna på situationer och beteenden som är vanliga under ett veterinärbesök; exempelvis att kolla mun, tänder och öron, att läggas på sidan eller ha på sig en munkorg. Genom att träna in detta på ett roligt sätt i hemmet kan beteendena förknippas med lek. En bra idé är att öva på olika start- och stoppsignaler som de känner igen vid respektive övning. En signal kan exempelvis betyda att djuret snart kommer att vältas och genom att vara beredd på att det kommer att hända låter du djuret behålla kontrollen, även när det händer på en klinik. Det är även bra att träna in en signal från djurets sida, att ”nu är jag redo, nu kan du starta med det du ska göra” – exempelvis att djuret håller nosen vid en hand, och när djuret tar bort nosen pausar man tills den sätts dit igen.”

5. Våga prata med veterinären

”Du ska aldrig vara rädd för att berätta för veterinären att ditt djur brukar bli stressat och att ni kanske tränar på vissa situationer hemma. Om ni har övat start- eller stoppsignaler kan du be veterinären att avvakta tills du har gett djuret rätt signal. På så sätt hjälps ni åt att bevara lugnet och respektera känslan av kontroll, vilket med stor sannolikhet kommer att göra veterinärbesöken enklare och trevligare i framtiden.”

Vill du veta mer om kosttillskott från Aptus? Klicka här

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.

Undvik (k)attackerna – så tyder du din katts hemliga signaler

Mysigt gos, trevligt sällskap och skojiga upptåg – att ha en katt hemma innebär ofta en stor vardagsglädje. Hur mysig din lurviga vän än är kan dock en överraskningsattack och ouppskattade upptåg ske när du minst anar det.
Här avslöjar vi varför det händer – och vad din katt egentligen försöker säga dig.

Finns det något sötare än en mjuk kattunge? Hundratusentals hushåll i Sverige har en katt hemma och inbitna kattfantaster beskriver saligt sina fyrfota vänner som vänner att gosa med och mysiga sällskap i vardagen.

Det är dock bara några av sidorna med att ha katt; de flesta har nog reagerat på deras oväntade – och ibland ovälkomna – signaler som är svåra att tyda. Här är fem av de vanligaste.

1. Du kommer hem till en sönderklöst favoritfåtölj

”Åh nej, inte den fåtöljen!”Trots att du kan känna dig upprörd vid åsynen av den sköna stoppningen som letat sig ut genom sönderklöst tyg är det viktigt att förstå att katten inte klöste sönder din fåtölj för att vara elak. Katter behöver klösa, det är något som ligger i deras natur eftersom att det vässar klorna och håller dem i trim. Det är dessutom ett sätt att markera sitt revir på – och ett smidigt sätt att träna upp musklerna. För att undvika att behöva slänga dyra favoritmöbler bör du helt enkelt erbjuda din katt någonting annat att klösa på, exempelvis ett klösträd.

2. Din katt attackerar dina händer

Du får inte skriva på datorns tangentbord i fred, för inom loppet av 0,02 sekunder är en busig katt där och försöker slå bort dina händer. Vet du varför? För att du förmodligen har lärt den att göra det. Små kattungar associerar våra händer eller fötter med leksaker eftersom att vi ofta busar så med dem, något de tar med sig upp i åldrarna. Studier har visat att katter som inte har lekt med människor under sin uppväxt inte alls är intresserad av händer eller fötter på samma sätt. Om du skaffar en kattunge i framtiden kanske det är något att tänka på om ”kattackerna” stör dig?

3. Katten kissar i din säng

Du som har råkat ut för det vet precis hur det luktar, det där fräna kattkisset. Som tur är kan problemet lätt åtgärdas; den största anledningen till att din katt kissar ner din säng är nämligen för att berätta att den helt enkelt är missnöjd med sin kattoalett. Har du glömt tömma den? Nyligen bytt kattsands-sort? Ställt den på något nytt ställe? Testa att återställa allt som det var tidigare så bör den fräna doften i sängen vara ett minne blott. Ett tips för dig som är orolig är att lägga ett duschdraperi över sängen tills du är säker på att din katt återigen är nöjd med att göra sina toalettbestyr där den ska.

4. Katten stirrar på dig när du sover

Får du också den där känslan av att du är iakttagen ibland? Det är något många kattägare känner igen och det är inte ovanligt att vakna med känslan, för att sedan upptäcka att katten står i sängen och stirrar på dig. Beteendet är djupt rotat i din fyrbenta vän; kattrivaler kan lösa en konflikt sinsemellan genom att stirra ut varandra. Om du därför stirrar tillbaka på din katt kan du upplevas som ett hot – välj istället att titta på din katt med halvslutna ögon. Om du dessutom blinkar långsamt med jämna mellanrum signalerar du att du inte vill bråka – vilket förhoppningsvis gör att du får sova i fred framöver.

5. Din katt hackar tänder

Den är varken kall eller hungrig – att din katt hackar tänder är egentligen en bubblare på den här listan eftersom att den faktiskt inte försöker säga dig någonting alls. Katter gör det ofta när de ser någonting som de inte kan få eller nå; exempelvis en smaskig spindel högt upp på väggen eller en kråka i trädgården. Det är inget värre än så.

Trestegsmetoden som räddar din hunds semestermage

aptus Att vara på resande fot i kombination med sol och värme kan innebära problem för din vovve. Det går att ge en hjälpande hand som lindrar semestermage och förhindrar uttorkning. Med Aptus produkter kan din bästa vän njuta av sommaren.

5 sätt att underlätta resan med ditt djur

aptus Det finns inget bättre sätt att tillbringa sommaren än med våra kära husdjur – oavsett var vi är någonstans. Dagar på stranden med sin vovve och dagar i mormors trädgård med sin kisse är drömmen för många – och det behöver inte vara svårt att ta sig dit

5 tips för att hålla din hund sval i sommar

aptus De flesta minns hur otroligt varm förra sommaren var och blir det likadant i år är det bra att se till att din hund håller sig sval och får i sig allt den behöver. Här är fem tips om saker du kan göra för att hålla din bästis sval så ni kan njuta av alla härliga dagar tillsammans.